Acte stare civila

OBTINERE ACTE DE STARE CIVILA ACTE DE STARE CIVILA ,DIVORT,RECUNOASTERE HOTARARI DIVORT
ACTE DE STARE CIVILA CAZIERE PRECUM SI ALTE DOCUMENTE SE POT ELIBERA AVOCATILOR

 

Conform Legii 208/2020, din data de 24.09.2020, avocații vor putea face 4 operațiuni noi, benefice mai ales pentru românii plecați în străinătate.

Legea 208/2020, care modifica atat acte din sfera stării civile, dar și în ceea ce privește Registrul Comerțului, dă posibilitatea avocaților, să vină și mai mult în sprijinul clienților și să obțină certificate de naștere, de căsătorie, de deces și alte asemenea, fără ca părțile pe care le reprezintă, să fie prezente.


Avocații vor putea cere și obține: certificate de naștere, de căsătorie și de deces, pe baza împuternicirii avocațiale.


Așadar, certificatele de stare civilă se pot elibera şi altor persoane împuternicite prin procură specială, precum și avocaților împuterniciți de către titulari sau de către reprezentanții legali ai acestora, în baza împuternicirii avocațiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și funcționarea profesiei de avocat, republicată.


Această nouă categorie de drepturi pe care le au la îndemână avocații este foarte importantă, având în vedere că, în practică, sunt întâlnite des situații în care clienții care locuiesc în afara țării, căsătoriți pe teritoriul României și care vor să divorțeze de un cetățean străin în România, ori au nevoie de duplicate după certificatul de căsătorie sunt împiedicate în rezolvarea demersurilor lor.

 

In acest sens oferim servicii precum :

  • intocmiri conventie matrimoniala – contract prenuptial – separarea bunurilor inainte de incheierea casatoriei;
  • actiunie in instanta pentru recunoasteri / tagada paternitate;
  • adoptia de copii;

Alteori, insa aceasta unitate esueaza, ajungand ca relatiile din interiorul familiei sa sufere schimbari in asa masura unori incat se ajunge la neintelegeri intre soti sau intre parinti si copii.

 

La astfel de situatii juridice oferim servicii precum:

  • asistare/reprezentare divorturi,
  • asistare/reprezentare partaje de bunuri comune,
  • asistare/reprezentare situatii de abandonuri copii,
  • solicitari de stabilire / modificare pensie de intretinere intre fostii soti sau fata de copii lor minori

Cabinetul nostru de avocatura ofera servicii juridice profesioniste in situatii litigioase de dreptul familiie, putand consilia partile in toate aspectele juridice mentionate, pentru ajungerea la un echilibru comun in relatiile de familie pentru partile implicate.

 

Divort in Romania pentru cetatenii din strainatate

Romanii din strainatate aflati in pragul unui divort, pot actiona in vederea desfacerii casatoriei atat in strainatate, cat si in Romania. Durata si costurile unui proces de divort variaza mult de la o tara la alta, Romania bucurandu-se, in continuare, de un regim si o procedura relativ rapida si necostisitoare.

 

Cetatenii romani si straini au posibilitatea, in anumite conditii, de a divorta in Romania, in baza Codului Civil si a Codului de Procedura Civila, atunci cand:

  1. Cand cel care initiaza divortul din strainatate este cetatean roman;
  2. Cand celalalt sot locuieste in Romania;

Cand ambii soti sunt cetateni romani, indiferent daca locuiesc sau nu pe teritoriul Romaniei.


Potrivit art. 1081 din Codul de procedura civila, “Instantele romanesti sunt competente sa judece cererile de divort, daca la data introducerii cererii reclamantul domiciliaza pe teritoriul Romaniei de cel putin un an, precum si procese intre persoane cu domiciliul in strainatate, referitoare la acte sau fapte de stare civila inregistrate in Romania, daca cel putin una dintre ele este cetatean roman„


Sub aspect teritorial, cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cea din urma locuinta comuna a sotilor. Daca sotii nu au avut locuinta comuna sau daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cea din urma locuinta comuna, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are locuinta paratul, iar cand paratul nu are locuinta in tara si instantele romane sunt competente international, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are locuinta reclamantul. Daca nici reclamantul si nici paratul nu au locuinta in tara, partile pot conveni sa introduca cererea de divort la orice judecatorie din Romania. In lipsa unui asemenea acord, cererea de divort este de competenta Judecatoriei Sectorului 5 al municipiului Bucuresti. (art. 915 Codul de procedura civila).


Un element de o vitala importanta pentru reducerea timpului de finalizare al procesului, dar si pentru reducerea eforturilor si costurilor, este ca cele doua parti (sotul si sotia) sa se inteleaga in sensul realizarii unui divort prin intelegere/divort prin acord, in conditiile legii.


In acest scop, avocatul este cel care va poate ajuta sa ajungeti, mai usor, la un consens in ceea ce priveste:

  • Impartirea bunurilor comune (atat active cat si pasive),
  • Numele de familie pe care il va purta fiecare dupa divort,
  • Exercitarea autoritatii parintesti,
  • Stabilirea locuintei copiiilor dupa divort,
  • Modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si copii minori,
  • Stabilirea contributiei la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala.

Un divort in conditiile intelegerii intre cei doi, poate dura intre 1 si 3 luni in medie, de la depunerea dosarului la instanta si pana la pronuntarea hotararii.


Lipsa acordului si a cooperarii in directia realizarii divortului poate aduce un timp mediu de finalizare de 6-10 luni, putandu-se prelungi si peste 1 an.


In ceea ce priveste prezenta personala a sotilor in procedura divortului, potrivit legislatiei in vigoare, divortul se poate pronunta de catre instanta de judecata si fara ca prezenta partilor sa mai fie necesara, acestea fiind reprezentate de avocat, care va poate, de asemenea, informa cu privire la documentele care va sunt necesare. Potrivit art. 920 din Codul de procedura civila, “In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie judecatoreasca, are resedinta in strainatate sau se afla intr-o alta asemenea situatie, care il impiedica sa se prezinte personal; in astfel de cazuri, cel in cauza se va putea infatisa prin avocat, mandatar sau, dupa caz, prin tutore ori curator.”


Costurile in cazul unei actiuni de divort sunt reprezentate de taxa de timbru, onorariu avocat, iar in cazul in care unul din soti este strain se mai adauga costurile cu traducerea actelor in limba romana.


Trebuie mentionat ca, pentru cetateanul roman, aflat in fata unei decizii cu privire la tara unde sa demareze procedura, efectuarea divortului in Romania aduce o serie de avantaje prin procedura mai simplificata fata de alte tari (exemplu Italia, Marea Britanie, Canada, samd) precum si prin costurile mai reduse. De asemenea, in cazul efectuarii divortului in strainatate, cetateanul roman va fi nevoit, in continuare sa efectueze demersuri privind recunoasterea si transcrierea divortului strain la Starea Civila romana.


Nu in ultimul rand, pentru aplicarea celei mai bune solutii in cazul dvs, in ceea ce priveste procedura, implicatiile si efectele pe care le genereaza procedura divortului in Romania, este indicat sa beneficiati de sfaturile de specialitate ale unui consultant juridic.

 

Recunoasterea divortului din strainatate

Importanta recunoasterii divortului

Cetatenii romani sunt obligati sa isi declare in fata autoritatilor romane, orice schimbare de stare civila survenita in afara tarii. Intre aceste schimbari in cadrul starii civile se numara si divortul pronuntat de autoritati si instante din strainatate.

 

Trebuie mentionat ca, fara aceste demersuri, un cetatean roman care s-a casatorit in Romania si, apoi, a divortat in afara Romaniei, va figura in continuare casatorit in fata autoritatilor romane.

 

In functie de situatie, divortul efectuat in strainatate se poate direct transcrie la Starea Civila sau este nevoie mai intai de un proces in instanta de recunoastere – exequator a divortului pe teritoriul Romaniei.

 

Termenul exequator – exequatur este specific in Dreptul International Privat, provinind de la latinescul exequi = a pune in executare.

 

Cand trebuie desfasurata recunoasterea divortului

Daca divortul s-a efectuat intr-o tara din afara Uniunii Europene si care nu este Republica Moldova, exista doua cazuri:


1. Daca cetateanul roman, ce solicita inscrierea divortului strain, era si cetatean strain in momentul divortului din strainatate, atunci nu mai este necesara recunoasterea divortului la Tribunal, dosarul inaintandu-se direct Starii civile ce gestioneaza certificatul de casatorie romanesc, respectiv, in functie de situatie, Starii civile de la locul nasterii.


2. Daca cetatean roman, ce solicita inscrierea divortului strain, nu era si cetatean strain in momentul divortului din strainatate, atunci, inainte de prezenta la Starea civila competenta, divortul efectuat in strainatate trebuie mai intai recunoscut in cadrul unui proces de exequator – recunoastere a hotararii straine. Dupa finalizarea cu succes a procesului de exequator, se obtine o hotarare de recunoastere pe teritoriul Romaniei a documentului care atesta schimbarea de stare civila.

Un interesant articol: Cerintele legii romane pentru recunoasterea pe teritoriul Romaniei, in cazuri speciale, a efectelor hotararilor straine privind desfacerea casatoriei prin divort si cateva problemele ivite in practica in acest sens.

 

Nota: Daca doriti initierea unor demersuri in acest sens, ne puteti contacta:
TELEFON (+4) 0722.811.665 sau email: [email protected]

 

Ce este absolut necesar sa aduceti la dosarul de recunoastere a divortului

Pentru a incepe un proces de recunoastere a divortului, in primul rand trebuie sa fiti in posesia document apostilat, emis de o autoritate a tarii in care s-a pronuntat divortul. Ca si exemple: hotarare de divort, certificat de divort, extras de stare civila, extras al sentintei de divort, samd…

 

In al doilea rand, este important sa mentionati conditiile desfasurarii divortului, modul in care acesta s-a pronuntat, perioada de cand este definitiv, precum si orice alt detaliu care ar putea ajuta in definirea necesitatii recunoasterii divortului pe teritoriul Romaniei.

 

Cabinetul nostru este specializat in recunoasterea divortului din strainatate

Avand o bogata experienta in recunoasterea divortului pronuntat de instante ale unor tari de pe intreg globul, Cabinetul nostru asigura servicii profesioniste, rapide si reduse ca si cost, de reprezentare juridica completa in procedura de recunoastere a divortului. Dumneavoastra nu trebuie decat sa ne furnizati documentele necesare si informatiile ce definesc procedura desfasurata in strainatate, intregul demers fiind desfasurat de noi.

 

In cele mai multe din cazuri, procesul de recunoastere a divortului dureaza 1-2 termene de judecata si nu este necesara prezenta dumneavoastra la depunere sau la termenele de judecata.

 

Daca doriti sa recunoasteri divortul dumneavoastra pe teritoriul Romaniei, va asteptam cu cateva detalii la [email protected].

 

Asiguram servicii de recunoastere a divortului pronuntat in strainatate – exequator divort pentru Bucuresti, dar si pentru majoritatea judetelor din Muntenia si Moldova.

 

Inregistrarea divortului din straianatate la Starea civila

Cetatenii romani, care au efectuat divortul in afara tarii, trebuie sa isi inregistreze schimbarea starii civile si la autoritatile romane.


Pentru a isi inregistra in Romania divortul efectuat in strainatate, cetateanul roman, in functie de tara unde s-a efectuat divortul, trebuie sau nu sa efectueze un pas intermediar de recunoastere a divortului in instanta.

 

Astfel: 

  • daca divortul s-a efectuat intr-o tara membra a Uniunii Europene, nu mai este necesar ca, pentru inregistrarea divortului, sa se efectueze mai intai procesul de recunoastere la Tribunal. Inregistrarea divortului se efectueaza direct la Starea civila in acest caz.
  • daca divortul s-a efectuat intr-o tara care nu este membra a Uniunii Europene, atunci, mai intainte de a se merge cu dosarul de inregistrare la Starea civila, cetateanul roman trebuie sa desfasoare o actiune in instanta avand ca obiect recunoasterea documentului strain de divort si a efectelor sale pe teritoriul Romaniei.

 

Bine de stiut

  • Inregistrarea divortului strain la Starea civila va viza doar desfacerea casatoriei si aspectele privind numele purtat de fostii soti dupa divort. Daca cetateanul roman are de recunoscut in Romania si aspecte privind autoritatea parinteasca, ele vor trebui recunoscute in instanta, chiar daca hotararea sau documentul de divort strain a fost emis de o tara membra UE.
  • La Starea civila competenta trebuie prezentate, alaturi de alte documente necesare, in mod obligatoriu, documentele originale de divort apostilate sau supralegalizate (in functie de tara care le-a emis).
  • Demersurile pot fi desfasurate si de o persoana imputernicita in acest sens, nefiind solicitata in mod obligatoriu prezenta personala a cetateanului roman.
Cabinetul nostru este specializat in recunoasterea si inregistrarea divortului din strainatate

Cabinetul nostru este specializat in astfel de demersuri de recunoastere a hotararilor straine de divort si de inregistrare a divorturilor din strainatate la Starea civila romana, avand ani de zile de experienta in domeniu si multe dosare finalizate cu succes privind recunoasteri si inregistrari de divort din zeci de tari de pe intreg globul.

Costurile sunt minime si nu este necesara prezenta dumneavoastra in Romania.

 

Serviciile noastre includ demersurile complete de legalizare judecatoreasca si inregistrare la Starea civila a divorturilor, obtinerea certificatelor de stare civila, apostilare. Va putem reprezenta in Romania, indiferent de localitatea unde se va desfasura demersul.