Două schimbări importante privind adeverințele de venit eliberate de ANAF la cererea persoanelor fizice se aplică din septembrie

Din septembrie, persoanele fizice vor beneficia de două schimbări majore în ceea ce privește adeverințele de venit eliberate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Aceste modificări au fost introduse pentru a simplifica procesul și a îmbunătăți accesul la informațiile fiscale. În acest articol, vom detalia aceste schimbări și impactul lor asupra contribuabililor.

Ce sunt adeverințele de venit?

Adeverințele de venit sunt documente oficiale eliberate de ANAF care atestă veniturile obținute de o persoană fizică într-o anumită perioadă. Acestea sunt necesare pentru diverse scopuri, cum ar fi obținerea de credite, subvenții sau alte beneficii sociale.

Schimbările introduse din septembrie

Din septembrie, ANAF a implementat două schimbări semnificative pentru a îmbunătăți procesul de eliberare a adeverințelor de venit.

1. Eliberarea adeverințelor în format electronic

Una dintre cele mai importante modificări este posibilitatea de a obține adeverințele de venit în format electronic. Aceasta măsură reduce considerabil timpul de așteptare și simplifică procedura pentru contribuabili.

Avantajele formatului electronic

 • Acces rapid: Documentele pot fi obținute instantaneu prin intermediul platformei online a ANAF.
 • Eficiență: Eliberarea electronică elimină necesitatea deplasării fizice la ghișeele ANAF.
 • Siguranță: Documentele electronice sunt securizate și pot fi verificate autenticitatea lor prin intermediul sistemului ANAF.

2. Extinderea perioadei de valabilitate a adeverințelor

A doua schimbare majoră se referă la extinderea perioadei de valabilitate a adeverințelor de venit. Anterior, aceste documente aveau o valabilitate limitată, ceea ce implica necesitatea obținerii unor adeverințe noi la intervale scurte de timp.

Beneficiile extinderii valabilității

 • Reducerea birocrației: Contribuabilii nu vor mai fi nevoiți să solicite adeverințe de venit frecvent.
 • Economisire de timp: Extinderea valabilității reduce numărul de solicitări și timpul petrecut pentru obținerea documentelor.

Impactul schimbărilor asupra contribuabililor

Aceste schimbări aduc numeroase beneficii pentru contribuabili, facilitând accesul la informațiile fiscale și reducând birocrația.

Prin digitalizarea adeverințelor de venit și extinderea valabilității acestora, ANAF își propune să simplifice procedurile administrative și să ofere un serviciu mai eficient contribuabililor. Noile măsuri sunt menite să crească satisfacția contribuabililor prin reducerea timpului de așteptare și a complexității procedurilor.

Pașii pentru obținerea adeverinței de venit în format electronic

Pentru a beneficia de noile măsuri, contribuabilii trebuie să urmeze câțiva pași simpli:

 1. Accesarea platformei ANAF: Intră pe site-ul oficial al ANAF și autentifică-te în contul tău.
 2. Completarea cererii online: Completează formularul de solicitare a adeverinței de venit.
 3. Descărcarea adeverinței: După procesarea cererii, adeverința va fi disponibilă pentru descărcare în format electronic.

Pentru a solicita adeverința de venit, ai nevoie de următoarele documente:

 • Actul de identitate
 • Codul fiscal
 • Alte documente relevante, dacă este cazul

Întrebări frecvente despre noile reglementări

Pentru a clarifica noile modificări, iată câteva întrebări frecvente:

1. Pot obține adeverința de venit și în format fizic?

Da, deși formatul electronic este preferat, adeverințele de venit pot fi obținute și în format fizic prin intermediul ghișeelor ANAF.

2. Cât timp durează eliberarea adeverinței de venit în format electronic?

Eliberarea adeverinței de venit în format electronic este aproape instantanee, în comparație cu formatul fizic, care poate dura câteva zile.

3. Este sigură utilizarea platformei online a ANAF?

Da, platforma online a ANAF este securizată și asigură protecția datelor personale și fiscale ale contribuabililor.

4. Ce fac dacă întâmpin probleme la obținerea adeverinței electronice?

În cazul în care întâmpini probleme, poți contacta serviciul de asistență al ANAF pentru suport tehnic și informații suplimentare.

5. Cât timp este valabilă adeverința de venit eliberată în format electronic?

Perioada de valabilitate a adeverinței de venit a fost extinsă, dar pentru detalii specifice este recomandat să verifici informațiile actualizate pe site-ul ANAF.

Venit salarial

Sursa: cottonbro studio

Vezi si: https://avocatbucuresti-vp.ro/a-fost-oficializata-procedura-de-plata-a-drepturilor-salariale-stabilite-prin-hotarari-judecatoresti-pentru-personalul-ministerului-muncii-in-2024/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *